dilluns, 25 de febrer del 2013

El Test de Turing


Alan Mathison Turing era un matemàtic, criptògraf i filòsof britànic nascut el 1912. És considerat el pare de la informàtica moderna ja que el 1950 va publicar un dels primers treballs sobre la intel·ligència artificial, en el que proposava un experiment per respondre la pregunta que plantejava si una màquina és o no capaç de raonar com un ésser humà. Va anomenar-lo Test de Turing.

El test es basa en un joc en el que predomina la imitació ja que es parteix de la idea que si una màquina es comporta en tots els aspectes com un ésser humà, aquesta també ho és.

Així doncs, per portar a terme el joc, calen tres persones: un interrogador, un home i una dona. L'interrogador es troba en una sala contigua apartat dels altres dos amb els que es comunica únicament a través d'un xat. L'objectiu principal és que l'interrogador descobreixi quin dels dos és l'home i quin la dona mentre l'home intenta, mitjançant l'engany, fer-li creure que és del sexe contrari.

Turing va substituir un dels individus per un ordinador perquè volia veure si la màquina podia contestar a qualsevol de les preguntes que li plantegessin de manera que l'interrogador no la distingís de l'ésser humà. Per tal que la màquina passés el test, calia que aquesta realitzés totes les funcions per les que estava programada i a més, aprendre a desenvolupar-ne d'altres per ella mateixa.

El Test de Turing és la base d'alguns mecanismes que utilitzem en l'actualitat com ara els captcha, que es fan servir en algunes webs per evitar que processos automàtics creïn i utilitzin usuaris falsos.