dimecres, 22 de maig del 2013

L'alienació respecte el treball


El concepte d’alienació el va fer servir per primera vegada Hegel (s.XVIII-XIX, filòsof alemany), referint-se a la negació o alteració d’una realitat inicial. Feuerbach (s.XIX, filòsof alemany) també va utilitzar aquest concepte i, segons ell, consistia en la deshumanització o negació de l’ésser humà, creant així un ésser sobrehumà (Déu). Per a Marx, era la situació en la que es trobaven els proletaris, una situació d’explotació de l’home per part de l’home.

L’alienació econòmica prové de la cosificació dels humans, es transformen en cosa, es desposseeixen de si mateixos en la societat capitalista. Allò que el proletari crea no només no li pertany sinó que, en convertir-se en capital, l’explota.

En el sistema de producció capitalista, el productor ven les seves mercaderies i obté diners amb els quals compra el que necessita. Amb uns diners determinats es fabrica un producte amb el que hi pots guanyar més diners dels que hi has invertit, aquest benefici és la plusvàlua. Segons Marx, és la riquesa creada per l’obrer que no cobra ell, sinó el seu amo.